Što je LEGO edukacija?

Što je LEGO Edukacija?

Zašto birati između igre i učenja?.
LEGO Edukacija je program učenja koji se bavi predajom znanja iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Program je namijenjen djeci osnovno-školskog uzrasta koja tek upoznaju pojmove iz tih područja.

Polaznici se kroz njima poznatu "igračku" brzo uključuju u vježbe i na praktičan način upoznaju principe rada strojeva i sustava koji ih okružuju. Praktični rad je zapravo suština ovih učionica jer djeca aktivno primjenjuju stečeno znanje i tako usvajaju sadržaj predavanja. Za ugodan praktični rad možemo zahvaliti dobro odabranim i raznovrsnim elementima koje možemo naći u LEGO Education setovima za edukaciju koje koristimo na svim našim tečajevima. Ovisno o tečaju koristimo se računalima s ekranom osjetljivim na dodir ili tiskanim radnim listovima i uputama za izgradnju

Tijekom predavanja veliki naglasak daje se na razumijevanju i raspravi o zadanoj temi, te uviđanju prednosti i mana određenog dizajna. Djeca se tada uče primati i davati kritike, precizno i pošteno uspoređivati rezultate, te konačno odabrati najbolju ideju. Učenici rade u paru tako da razvijaju timski duh i vježbaju komunikaciju u kreativnim procesima i rješavanju problema.

Svaki od naših tečaja strukturiran je da se sastoji od: osnovnih aktivnosti, glavnih aktivnosti i problemskih zadataka.
Osnovne aktivnosti su aktivnosti u kojima polaznici izgrađuju jednostavan model koji prikazuje jednu prepoznatljivu prirodnu pojavu ili mehaničku funkciju. Model se preuređuje tako da prikaže više različitih primjera te pojave odnosno primjene mehanike.
Glavna aktivnost povezuje različite mehaničke funkcije i prirodne pojave u cjelinu na modelu koji ima neku praktičnu primjenu. Model se preuređuje tako da prikaže više različitih praktičnih primjena i prednosti. Različiti modeli se tada vrednuju i kritički procjenjuju u svojoj namjeni i izvedbi.
Aktivnosti s problemskim zadacima polaznike navodi na upotrebljavanje općeg koncepta rješavanja problema te povezivanje dijelova i ideja u cjelinu. U ovim aktivnostima posebno je izražena kreaktivnost, dizajn i rješavanje problema.

Također, sve aktivnosti u programu izvode se po zadanoj strukturi u četiri koraka, a to su:

Motivacija
U prvome dijelu, polaznici se motiviraju za aktivnost koja slijedi uz pomoć animiranoga filma i popratne priče.
Izgradnja
Zatim polaznici grade zadani model u paru, tako da svaki pojedinačno gradi jedan dio modela koji na kraju spajaju u zajedničku kreaciju.
Razmatranje
Slijedi dio razmatranja modela, mogućih poboljšanja te mjerenja funkcionalnosti. Potiče se diskusija o modelu i njegovim elementima.
Nastavak
U završnom koraku izvode se sve prilagodbe i promjene koje su identificirane u fazi razmatranja. Ovo je inače najzabavniji dio jer djeca isprobaju svoje ideje na modelu.

LEGO Edukacija je LEGO Education program koji se provodi na hrvatskom jeziku, a razvija se i koristi već 30 godina u suradnji s učiteljima i obrazovnim institucijama diljem svijeta kao što su Carnegie Mellon, Massachusetts Institute of Technology, Edinburgh, Cambridge te Fraunhofer institutom. Taj program obuhvaća najbolje digitalne i fizičke resurse za praktičan rad koji je za polaznike zanimljiv, relevantan, praktičan i kreativan.

Gradionica ima preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje(561-03-03/10-15-2), i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (533-25-15-0004) za održavanje LEGO Edukacija izvannastavnih aktivnosti u sklopu školskog kurikuluma.

Prijava