Novosti

LEGOedukacija

Mehanizmi i strojevi 8+ srijedom

Detalji tečaja:

 • Datum: - -
 • Mjesto: Petrova 60, Zagreb
 • Prijava

Na ovom tečaju radit ćemo sa setovima za mehanitme i strojeve. Tijekom tečaja obraditi ćemo sve teme iz jednostanih strojeva, mehanizma i motornih strojeva, te nastaviti s pneumatikom , obnovljivim izvorima energije i naprednim strojevima .
Sadržaj ovog tečaja dijeli se u sedam glavnih skupina:

 • Osnovni modeli - učimo o jednostavnim mehanizmima poput poluge, koloturi, zupčanika, koje ćemo kasnije koristiti za ostale modele
 • Sile i gibanja - na modelima proučavamo efekte trenja, brzine, inercije ...
 • Mjerenja - gradimo različite modele s kojima mjerimo vrijeme, udaljenost, masu ...
 • Energija - istražujemo stvaranje, prenošenje i korištenje energije
 • Motorni strojevi - gradimo motorne strojeve različitih mogućnosti i složenosti
 • Pneumatika - upoznavanje s pneumatikom i elementima pneumatskih sustava, te izgradnja modela različitih razina složenosti
 • Obnovljivi izvori energije - upoznavanje s obnovljivim izvorima energije te izgradnja i ispitivanje raznih modela poput vjetro-elektrane i solarne-elektrane

Koristeći širok izbor LEGO elemenata, polaznici će graditi, proučavati, testirati, kritizirati i poboljšavati svoje kreacije.
Promatranja i zaključke polaznici će bilježiti u svojim radnim listama u kojima su istaknute glavne karakteristike tematskog modela.
Osim LEGO materijala, polaznici će se aktivno služiti alatima za mjerenje (ravnala, vage...), računanjem, čitanjem i pisanjem, te sredstvima za pokretanje svojih modela (ventilator, nizbrdica).
Strojevi koje izgrade biti će mnogo više od igračke – predstavljati će njihovo umijeće gradnje i znanje o tome kako svaki dio radi.
Koristite ovaj tečaj da bi rasplamsali interes i utažili žeđ za znanjem i spoznajom o stvarima koje ih okružuju.

Tečaj je namjenjen djeci uzrasta od 8 i više godina. Djece rade u paru što ih potiče na komunikaciju, suradnju, zajedničke kritike i zaključke.
Na tečaj nije potrebno ništa donositi.

Grupe do 12 polaznika
Članarina: 300kn/mjesečno

Za sve informacije o terminima i uvjetima pohađanja tečaja - javite nam se!

Više...

Nema čekanja :) - igra, učenje i druženje mora se nastaviti

Dragi ljubitelji LEGO Edukacije,

nova školska godina samo što nije počela te imajući u vidu „novo normalno“ i mi smo se pripremili za novu sezonu u Gradionici. Kao i  do sada pratimo školski ritam i raspored te s nastavom počinjemo u ponedjeljak, 7. rujna.

Za sve vas koji ćete se po prvi puta upisati u Gradionicu, dobro je napomenuti kako se nastava prema našem rasporedu održava jednom tjedno i u potpunosti je usklađena s rasporedom školskih praznika.

Više...

Otvaramo Gradionicu!

Dragi članovi i prijatelji Gradionice,
 

Odlukom Stožera civilne zaštite u mogućnosti smo ponovno otvoriti vrata Gradionice i uz najveći mogući stupanj zaštite, nastaviti s našim programima. Pravila su se nešto izmijenila, ali „igra“ je ostala ista. Znanje kao jedina alternativa ovakvim životnim izazovima najbolji je motivator i put prema boljem (i zdravijem) sutra.

Stavljajući sigurnost i zdravlje naših najmlađih te onih malo starijih na prvo mjesto, program smo organizirali u cilju održavanja ovakvih projekata živim kako bi najavljeni gospodarski pad učinili podnošljivim na vaše i naše zadovoljstvo.
 

Online nastava

Kao što vjerojatno već znate, posljednjih mjesec dana radimo on-line radionice s našim članovima koji su setove posudili od nas. Program je tematski gotovo identičan, no umjesto druženja u prostorima Gradionice, komunikaciju i zadatke radimo uz pomoć (sada već iznimno popularnih) video konferencija.
Tijekom takvih sastanaka, naglasak je na prezentaciji novih te pregled dovršenih zadataka uz eventualno rješavanje nejasnoća koje su se mogle pojaviti tijekom izrade projekta.

Model iz projekta djeca samostalno (ili u komunikaciji s drugim djetetom i roditeljima) rade te se istražujući i igrajući se s njime pripremaju za prezentaciju koju održe na našim video konferencijama.

Osim zadanog modela, djeca imaju prilike graditi i istraživati modele koje zbog nedostatka vremena nismo mogli raditi u Gradionici tijekom održavanja edukacijskih tečajeva. Bogati curriculum uz polivalentnost setova omogućavaju najrazličitije kombinacije i izvedbe modela.  
Takvim pristupom djeca dobivaju još veću slobodu ali i odgovornost u istraživanju. Kako bi sve to ostalo u cilju edukacije i napredovanja, iznimno je bitno sigurno i brzo komunicirati s članovima grupe te mentorom uz pomoć naših komunikacijskih kanala i video konferencija.

Sporedni, ali ne manje bitan efekt ovakvog načina educiranja je svakako i pravilna uporaba digitalne tehnologije te sasvim sigurno  značajan iskorak u znanju o takvim modernim načinima komuniciranja.

Ako niste sigurni da li vam ovakav način rada odgovara imajući u vidu vaše dnevne obaveze ili rasporede, slobodno se javite kako bi kroz informativni razgovor saznali što sve možete očekivati od ovakvog načina rada i koje su njegove prednosti u vašem slučaju.
 

Nastava u prostorima Gradionice

Osim novog online načina educiranja, vraćamo se i klasičnoj nastavi u Gradionici, no u nešto drugačijim uvjetima rada nego smo ih imali prije pojave Covid-19 pandemije.

Svakako je bitno napomenuti da su uvjeti potpuno prilagođeni odredbama Stožera civilne zaštite. Sigurnost svih na prvom je mjestu i stoga smo s nekim mjerama još dodatno povećali sigurnost u odnosu na preporuke i pravila.

Oni koji žele nastaviti dolaziti u Gradionicu to mogu prema novoj po razini interakcije koju smatramo adekvatnom nakon proučavanja odredbi Stožera civilne zaštite te istraživanjem najboljih praksa u svijetu (cijenimo vašu kritiku i savjete):

Novi postav učionice - sigurnost prije svega :)

 • Obavezna dezinfekcija ruku pri dolasku (robot za raspršivanje dezinficijensa)
 • Ograničen pristup prostorijama osim učionice (u idealnom slučaju nitko ne treba na WC ili piti vode, no moguće je)
 • Držanje otvorenim prozore i aktiviran filter/ovlaživač zraka
 • Set za izgradnju koristi SAMO JEDAN učenik (svaki učenik koristi svoj VLASTITI SET kockica) pa tako nema prenošenja virusa putem kockica.
 • U slučaju da set prelazi drugom učeniku, temeljito se dezinficira te stoji van upotrebe najmanje 14 dana
 • Laptopi koji se koriste dezinficirani su nakon svake grupe
 • Stolovi su dezinficirani nakon svake grupe (robot za čišćenje stolova)
 • Mentor mjeri temperaturu svaki dan, te nosi zaštitnu masku, vizir i rukavice

Oprema mentora

Uz malo sreće i pridržavanja ovih uputa i smjernica, na ovaj način moći ćemo se družiti i raditi sve dok znanost ne pobijedi i ovaj izazov postavljen pred ljudski rod.
 

Za novi početak

Imajući sve navedeno na umu, molimo vas da nam javite koji od navedenih načina rada vama više odgovara - online ili u Gradionici, kako bi što bolje napravili raspored. Naravno, u slučaju bilo kakvih dodatnih pitanja ili nejasnoća, također nam se obratite i sigurni samo da možemo pronaći rješenje koje vam najviše odgovara.
 

Živimo u novom svijetu a u vremenima koja slijede znanstvenici će nam itekako trebati. Potaknite razvoj svog malog znanstvenika nastavkom pohađanja programa Gradionice.

Više...

Zapratite nas...

Gdje se nalazimo

Prijavite se na naš Newsletter

Prijava