Novosti

Upisi 2022./2023. Istaknuto

Dragi ljubitelji Gradionice,

Ove godine ulazimo u našu sedmu školsku godinu. Ova godina je posebna jer se neki od naših prvih članova upisuju na fakultete a još se uvijek dolaze družiti i raditi u Gradionicu :)

Za vas koji još ne krećete na fakultet napravili smo najraznolikiji raspored do sada!
Uvodimo 3 nova tečaja - Spike Prime 10+, Spike Essential 8+ i 3D printer 12+, a i vraćamo se jednom tečaju kojeg nismo stigli raditi prošle godine - WeDo 1.0 7+.

>
Pon Uto Sri Čet Pet
17:00 - 18:30 Više od matematike 6+ Mehanizmi i strojevi 8+ We Do 1.0 7+ WeDo 2.0 8+
19:00 - 20:30 SPIKE Prime 10+ SPIKE Essential 8+ EV3 Dizajn i inženjerstvo 10+ FIRST LEGO League - Krash test 3D print 12+

Prvi sat započinje 5.9.2022. a ovisno o danu koji dolazite, planiramo 35 do 38 susreta do kraja školske godine.
Nastavu 3D printera voditi će naš novi mentor, legenda aditivnih tehnologija, Robert Ljubek, mag.ing.mech.
Njegove radionice 3D modeliranja i printa su za stariju djecu, 12+, a preporučljivo je nositi vlastiti laptop.
Ostali novi programi su već poznata LEGO Edukacija, no sa novim sadržajima, elementima i znanjima.

Kao i do sada nastava se prema rasporedu održava jednom tjedno po 90 minuta i prati školski raspored praznika, djeca rade u grupama do 12 polaznika.

Tečajeve birate prema uzrastu i interesu, a naša opća preporuka je da radije izaberete "lakši" nego "teži" tečaj ako nikad niste kod nas pohađali radionice.

Za sve informacije o terminima i uvjetima pohađanja tečaja nazovite nas ili nam se - javite!

Više...

GRADIONICA potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda

Zagreb, 12. svibnja 2021. - Danas je na kraćoj svečanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu točno u 12:00 sati upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava za provedbu projekta „Dodir tehnologije“ vrijednosti 1.850.631,21 kn koja su osigurana od strane Europskog socijalnog fonda.

Projekt, koji će biti sufinanciran u kompletnom iznosu, sa strane Ureda za udruge RH potpisala je ravnateljica Helena Beus zatim upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetana Plavša-Matić te s naše strane predsjednik Udruge Gradionica Ivan Decker.

Udruga Gradionica projekt će provoditi u okviru Poziva na dostavu bespovratnih sredstava 'Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a'. Poziv je raspisan u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Danom potpisa ugovora, ujedno je i započeo sam projekt koji će trajati 24 mjeseca.

Partneri koji s Udrugom Gradionica sudjeluju u ovom projektu su: Sveučilište u Zagrebu, FER Fakultete Elektrotehnike i računarstva, Centar za mladež Zaprešić, Labin - Zdravi grad, Grad Labin i Udruga za razvoj „uradi sam“ kulture – Radiona. Provedbom projekta osigurat će se unapređenje stručnih, tehničkih, programskih i trening kompetencija ukupno 4 udruge iz Zagreba, Labina i Zaprešića koje će unapređenjem vlastitih kapaciteta stvoriti preduvjete za razvoj i provedbu 6 višednevnih programa i 2 programa jednodnevnih događanja te ih provesti za pripadnike skupine krajnjih korisnika, djecu i mlade, a u svrhu popularizacije STEM-a, promocije održivog razvoja te izgradnje preduvjeta za razvoj društva utemeljenog na znanju, inovacijama i kritičkom promišljanju.

Više o odluci o financiranju možete pronaći ovdje.

Više...

Nema čekanja :) - igra, učenje i druženje mora se nastaviti

Dragi ljubitelji LEGO Edukacije,

nova školska godina samo što nije počela te imajući u vidu „novo normalno“ i mi smo se pripremili za novu sezonu u Gradionici. Kao i  do sada pratimo školski ritam i raspored te s nastavom počinjemo u ponedjeljak, 7. rujna.

Za sve vas koji ćete se po prvi puta upisati u Gradionicu, dobro je napomenuti kako se nastava prema našem rasporedu održava jednom tjedno i u potpunosti je usklađena s rasporedom školskih praznika.

Više...

Otvaramo Gradionicu!

Dragi članovi i prijatelji Gradionice,
 

Odlukom Stožera civilne zaštite u mogućnosti smo ponovno otvoriti vrata Gradionice i uz najveći mogući stupanj zaštite, nastaviti s našim programima. Pravila su se nešto izmijenila, ali „igra“ je ostala ista. Znanje kao jedina alternativa ovakvim životnim izazovima najbolji je motivator i put prema boljem (i zdravijem) sutra.

Stavljajući sigurnost i zdravlje naših najmlađih te onih malo starijih na prvo mjesto, program smo organizirali u cilju održavanja ovakvih projekata živim kako bi najavljeni gospodarski pad učinili podnošljivim na vaše i naše zadovoljstvo.
 

Online nastava

Kao što vjerojatno već znate, posljednjih mjesec dana radimo on-line radionice s našim članovima koji su setove posudili od nas. Program je tematski gotovo identičan, no umjesto druženja u prostorima Gradionice, komunikaciju i zadatke radimo uz pomoć (sada već iznimno popularnih) video konferencija.
Tijekom takvih sastanaka, naglasak je na prezentaciji novih te pregled dovršenih zadataka uz eventualno rješavanje nejasnoća koje su se mogle pojaviti tijekom izrade projekta.

Model iz projekta djeca samostalno (ili u komunikaciji s drugim djetetom i roditeljima) rade te se istražujući i igrajući se s njime pripremaju za prezentaciju koju održe na našim video konferencijama.

Osim zadanog modela, djeca imaju prilike graditi i istraživati modele koje zbog nedostatka vremena nismo mogli raditi u Gradionici tijekom održavanja edukacijskih tečajeva. Bogati curriculum uz polivalentnost setova omogućavaju najrazličitije kombinacije i izvedbe modela.  
Takvim pristupom djeca dobivaju još veću slobodu ali i odgovornost u istraživanju. Kako bi sve to ostalo u cilju edukacije i napredovanja, iznimno je bitno sigurno i brzo komunicirati s članovima grupe te mentorom uz pomoć naših komunikacijskih kanala i video konferencija.

Sporedni, ali ne manje bitan efekt ovakvog načina educiranja je svakako i pravilna uporaba digitalne tehnologije te sasvim sigurno  značajan iskorak u znanju o takvim modernim načinima komuniciranja.

Ako niste sigurni da li vam ovakav način rada odgovara imajući u vidu vaše dnevne obaveze ili rasporede, slobodno se javite kako bi kroz informativni razgovor saznali što sve možete očekivati od ovakvog načina rada i koje su njegove prednosti u vašem slučaju.
 

Nastava u prostorima Gradionice

Osim novog online načina educiranja, vraćamo se i klasičnoj nastavi u Gradionici, no u nešto drugačijim uvjetima rada nego smo ih imali prije pojave Covid-19 pandemije.

Svakako je bitno napomenuti da su uvjeti potpuno prilagođeni odredbama Stožera civilne zaštite. Sigurnost svih na prvom je mjestu i stoga smo s nekim mjerama još dodatno povećali sigurnost u odnosu na preporuke i pravila.

Oni koji žele nastaviti dolaziti u Gradionicu to mogu prema novoj po razini interakcije koju smatramo adekvatnom nakon proučavanja odredbi Stožera civilne zaštite te istraživanjem najboljih praksa u svijetu (cijenimo vašu kritiku i savjete):

Novi postav učionice - sigurnost prije svega :)

  • Obavezna dezinfekcija ruku pri dolasku (robot za raspršivanje dezinficijensa)
  • Ograničen pristup prostorijama osim učionice (u idealnom slučaju nitko ne treba na WC ili piti vode, no moguće je)
  • Držanje otvorenim prozore i aktiviran filter/ovlaživač zraka
  • Set za izgradnju koristi SAMO JEDAN učenik (svaki učenik koristi svoj VLASTITI SET kockica) pa tako nema prenošenja virusa putem kockica.
  • U slučaju da set prelazi drugom učeniku, temeljito se dezinficira te stoji van upotrebe najmanje 14 dana
  • Laptopi koji se koriste dezinficirani su nakon svake grupe
  • Stolovi su dezinficirani nakon svake grupe (robot za čišćenje stolova)
  • Mentor mjeri temperaturu svaki dan, te nosi zaštitnu masku, vizir i rukavice

Oprema mentora

Uz malo sreće i pridržavanja ovih uputa i smjernica, na ovaj način moći ćemo se družiti i raditi sve dok znanost ne pobijedi i ovaj izazov postavljen pred ljudski rod.
 

Za novi početak

Imajući sve navedeno na umu, molimo vas da nam javite koji od navedenih načina rada vama više odgovara - online ili u Gradionici, kako bi što bolje napravili raspored. Naravno, u slučaju bilo kakvih dodatnih pitanja ili nejasnoća, također nam se obratite i sigurni samo da možemo pronaći rješenje koje vam najviše odgovara.
 

Živimo u novom svijetu a u vremenima koja slijede znanstvenici će nam itekako trebati. Potaknite razvoj svog malog znanstvenika nastavkom pohađanja programa Gradionice.

Više...

Regionalno finale FIRST LEGO League - Into Orbit

Ove godine na finalnom regionalnom natjecanju FIRST® LEGO® LEAGUE (FLL) ADRIA održanom 16.3.2019. u Celju, sudjelovali su najbolji timovi iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Makedonije. U tom sjajnom društvu našle su se i dvije ekipe iz Gradionice - 3Geared i 12Solutions.

Kao i uvijek, na finalu nema „slabih“ ekipa, a mi smo došli spremniji nego ikad.
3Geared opremljen iskustvom od već tri godine sudjelovanja, pripremio se na svim poljima igre – projekt, temeljne vrijednosti, tehnički intervju i robotskoj igri.
Najveći napredak, koji se pokazao i u sudačkim ocjenama (to nisu ocjene od 1-5, nego vrlo dobro sročene opisne ocjene) bio je u temeljnim vrijednostima i projektu, a donijelo je iskustvo s kojim smo započeli ovu sezonu, Ariane's cup.
12solutions je bio do zuba naoružan entuziazmom i vrhunskom pripremom za tim koji je tek počeo.

3geared je napravio solidan rezultat u robotskoj igri (208 bodova), naročito s obzirom na veliku nepouzdanost robota koja se pokazala u Zagrebu (71 bodova).
Također osvojili su trofej za drugi najbolji dizajn, funkcionalnost i programiranje robota.
Najvažnije od svega, osvojili su nastup na svjetskom finalu u Houstonu, USA!
O tome ćemo vas više obavijestiti u nadolazečoj objavi :)

Družili smo se s prijateljima koje već znamo preko FLLa a upoznali smo i nove. Vidjeli smo mnogo zanimljivih ideja za svemirske misije, i mnogo zanimljivih robota.
Zato je finale u Sloveniji uvijek vrijedno iskustvo.
Timovi su krenuli iz Zagreba u 05:30 ujutro, cijeli dan jurili po sudačkim sastancima, robo igrama, gradili štand, prezentirali, igrali se, upoznavali djecu iz cijele regije, plesali, bili uzbuđeni i na kraju se vratili u 21:00 u Zagreb.
S porukama za planiranje krenuli su iste sekunde kad su se rastali :D
Apelirao sam da se odmore jedan dan ali uzalud.

Hvala svim sudionicima, svima iz organizacije FLLa, posjetiteljima i gostima.
Atmosferu koja se tamo osjetila ne možemo prenijeti ni s tisuću slika.

Također bi iskoristili priliku zahvaliti se našim dragim donatorima SUMA informatika i Studio Tom.
Više...

World festival u Houstonu

Priča o FIRST LEGO League ili kako smo uspjeli u nemogućem.
Na kraju svega, zbrajamo i oduzimamo, prolazimo reminiscencije i bez lažne skromnosti, zadovoljni smo.

Na početku bijaše...
...samo riječ (informacija) o temi ovogodišnjeg FLL koju smo dobili tijekom prošlosezonskog regionalnog takmičenja na kojem smo ušli u finale.
Tema je bila prava “svemirska”. Odmah su nam počele frcati ideje, no kad smo se vratili na Zemlju shvatili smo da ne znamo mnogu stručnjaka iz područja putovanja i istraživanja svemira.
Na internet portalima pročitali smo da ESA i povezani partneri dolazi na regatu u Trogir – i naravno odmah smo pomislili: „ evo naših stručnjaka“.
Uspostavili smo inicijalni kontakt s organizatorima i nakon objašnjenja tko smo i zašto nam treba takvo znanje, otišli na jedno od najznačajnijih putovanja u našem projektu...

Arianes cup
Od svega bi izdvojio detalj u kojem je šef laboratorija koji proizvodi “solid boostere” od 270t za Ariane 5, lociran u Francuskoj Gvajani, s našim klincima dijelio detalje proizvodnje, te je pri spomenu kemijske reakcije u boosteru trigerirao (3gearedirao) našeg “kemičara” Cenu. Cena je pristojno tražio da li mu gospodin može napisati formulu za oksidaciju. Formula je pala na papir, a Cena je dosta brzo rekao da to i nije baš najbolje, te da ima prijedlog. Naš sugovornik ostao je očaran i sa suzom radosnicom u oku počeo razgovarati s Cenom na jeziku koji više nitko nije razumio :) Napunili smo spremnike s kontaktima i idejama za FLL projekt, i svježim znanjem o tome kako planirati i održavati dugotrajne projekte uz pomoć Agile metodologije.

Pripreme
Do državnog susreta u Zagrebu imali smo nešto više od 2 mjeseca priprema.
Napravili smo opsežno istraživanje o hidroponskom uzgoju hrane i hranjivosti biljaka.
Susreli smo se s profesionalcem agronomom koji nam je dao još savjeta o uzgoju, te je tim napravio NFT hidroponski sustav od PVC cijevi na drvenoj konstrukciji (tzv. “A-frame”).
Najveći napredak postigli smo u organizaciji i raspodjeli posla, u kojem smo redovito planirali i obavljali zadatke, te pratili tko, kako i kada radi.
Najveći izazov nam je ustvari bilo ono što nam je prethodnih godina bilo adut - robo igra.
Na početku godine je donešena jedna klasična megalomanska i dječja odluka da se napravi monstruozno velik alat za rješavanje velikog broja misija u jednom izlasku.
Dodijeljen je kodni naziv “Fathership”.
Na njega je išlo jednostavno previše svega :)
Imao je jednu zgodnu inovaciju, kako robota koji inače od 4 motora 2 koristi za vožnju, napraviti da samo jedan ima za vožnju pa mu 3 ostanu za manipulatore.
Ta prednost se dosta brzo izgubila zbog kompleksnosti mehanizama, koji su vodili do čestih i mukotrpnih popravaka, vrlo kompliciranog reseta prilikom testiranja, i na kraju same mase alata.
Na kraju su već u gusto načičkanom prostoru morali nagurati redukciju za pogon kotača jer se robot jedva micao s mjesta :)
Na našem YouTube kanalu uopće ne djeluje tako loše →
Sada iz iskustva znamo da sve što 100% radi u Gradionici, ne znači da 100% radi na natjecanju :)

Državno FLL natjecanje u Zagrebu
Došao je i taj dan.
Nismo ni sami znali koliko uzbuđenja ćemo doživjeti.
Robot je FAIL-ao od samog početka. Tim je bio shrvan.
Do sada su svake sezone bili upečatljivo prvi u robo-igri, a ove godine nisu mogli bolje od 7. mjesta.
No desilo se ono po čemu je FLL posebna igra. Bez obzira što je robotska-igra najatraktivnija, donosi najviše 25% ukupnih bodova. Njihovo 7 mjesto u robotskoj-igri zbrojeno s dojmom koji su ostavili u Projektu, Dizajnu i strategiji te Timskih vrijednostima postavilo ih je na 1. mjesto!

Regionalno finale
Kako se pripremiti za put na regionalno prvenstvo s FAIL robotom!? Rupu koju si je Fathership iskopao, bila je preduboka. Alat je preloš da bi se popravio, a previše utkan u cjelokupnu strategiju da bi ga se zamijenilo u tako kratkom roku. Odluka je pala da ćemo ga testirati i odbaciti sve elemente koji su nepouzdani. To je značilo da si smanjujemo moguće bodove, ali povećavamo pouzdanost. Pojavio se i problem da se nakon toliko testiranja robot počeo trošiti - gume su se počele trusiti, a neki plastični dijelovi dobili su ozbiljne “rupe” od trenja. Još će izdržati malo, govorili smo, jer nismo znali da ima “nakon Celja”. U Celju je robot ipak uspio napraviti ono za što smo ga pripremali, i popraćen s dobrim nastupom u ostalim područjima, osvojili smo pozivnicu na FIRST LEGO League World Festival u Houstonu!
Ali što će nam pozivnica?
Natjecanje je za manje od 30 dana a:
- robot je na izdisaju
- hidropon ne možemo prenijeti u USA jer je ogroman
- nemamo vize i sl. papire
- nemamo >100.000kn za put

Sve se može kad se hoće :)
Da istina je.
Uz pomoć jednostavne matematike shvatili smo da ne možemo riješiti sva pitanja vezana uz pripreme. Ako do sada nije bilo spomenuto, ta djeca su još uvijek u školi, skupljaju ocjene za upis u srednju, pokušavaju skupiti dobre ocjene u 1. srednje, imaju druge interese u sportu i umjetnosti, možda i pomažu nešto po doma :), trebaju se odmoriti i lupati po igricama i drugim stvarima koje ih opuštaju...
Trebalo je par dana da dođe formalni poziv i pitamo roditelje da li je to OK ideja putovati u USA na festival.
Tih par dana čekanja ostavilo nas je s točno 4 tjedna za akciju!
Brze odluke su i dalje bile na snazi pa smo planirali 2 tjedna posvetiti skupljanju novca, te ako ocjenimo da smo uspješni, naredna 2 tjedna posvetimo planiranju puta i nastupu na svjetskom festivalu. Osim toga treba naći smještaj, let, skupiti putne dokumente...
Na festivalu ćemo susresti 107 timova koji su pozvani od >40.000 timova iz 98 zemalja svijeta.
“Fathership”, naš glavni alat u robo igri, testiran je točno jedan dan, kako smo se i dogovorili, ako radi ide takav kakav je. Ionako nakon 4 različita aviona nije izgledno da će biti u dobrom stanju pa nećemo trošiti vrijeme na njega. Istraživanjem timova koji sudjeluju na ovom događaju ustanovili smo da će nam robot biti prosječan u najboljem slučaju, pa će i dizajn i strategija biti prosječna. Odlučili smo vrijeme utrošiti na mjesta gdje bi mogli ostaviti utisak - projekt i timske vrijednosti. Dizajnirali smo predivne naočale koje smo 3d printali, i za koje su nas svi u Houstonu hvalili. Veliki drveni hidropon zamijenili smo 3d printanim modelom “svemirskog” hidropona koji uz pomoć mikrogravitacije koju razvija vrtnjom postiže fluidiku potrebnu za rad hidropona.
Napravili smo još jedan plakat s iskustvima priprema za svjetski festival.
Za potrebe prikupljanja financijskih sredstava tim je pripremio stranicu za crowdfunding.
Pripremili su i pisma za donatore s kojima su zasipali hrvatska tech poduzeća.
U prikupljanu sredstava mnogo su nam pomogli i mediji, pa su tako 3geared-ovci više puta nastupali na televiziji, uživo, na radiju, davali izjave novinarima...
Na taj način mnogo ljudi je saznalo za naš poduhvat, i za prijašnje uspjehe, te nas velikodušno podržalo.
Tek ćemo kasnije shvatiti da njihova pomoć nije bila samo u novcu...
Nakon dva tjedna skupili smo dovoljno da kupimo karte za avion, i to je bila točka bez povratka :)
Do puta u Ameriku skupili smo dovoljno novaca od sponzora i crowdfundinga, pojačali smo prezentacije, naročito u timskim vrijednostima, otisnuli nove majice i “printali” timske naočale.

Put u Texas
Letili smo s dva aviona jer je bilo preskupo tražiti 12 karata u istom letu.
Rentali smo obiteljsku kuću i dva obiteljska automobila. Prava mala FLL obitelj :)
Jedan od letova je kasnio pa je jedna grupa putovala oko 25 sati. Spavali smo u zračnoj luci dok smo čekali let za Houston. U Houstonu su nas zato dočekali sa spremnom kućom i doručkom :) Nakon prebrojavanja stanja ustanovili smo da je izgubljen timski transparent, i da se model hidropona malo “zdrobio”. Puno bolji ishod od očekivanog. Imali smo jedan dan do natjecanja pa smo po Houstonu kupovali alat za popraviti projektni model i tražili tiskare da nam naprave novi transparent. Ostatak “slobodnog” dana iskoristili smo za posjet Johnson Space Center-u, u kojem je između ostalih divota i zadnja izgrađena Saturn V raketa, koja nikad nije poletjela jer je otkazana Apollo 18 misija. Kasnije na zatvaranju natjecanja, NASA-in administrator Jim Bridenstine održao je govor o tome kako će se NASA vratiti na Mjesec sa svojim novim misijama.
Na kraju dana završavamo pripreme za naredna 4 dana natjecanja. To su vrlo naporna 4 dana puna aktivnosti i visoke dinamike.

Prvi dan natjecanja dolazimo na mjesto događaja - George R. Brown Convention Center, koji je toliko velik da zaklanja jednu cijelu stranu svijeta :)
To mjesto biti će domaćin za FIRST Junior FIRST LEGO League, FIRST Challenge i FIRST Robotics. Otprilike 10.000 natjecatelja svaki dan će ulaziti i izlaziti s ovog mjesta, boriti se s robotima, prezentirati svoja rješenja, kulturu i zabavljati se.
Meni je to bio najzabavniji sajam na kojem sam ikada bio.
Došli smo na našu poziciju - štand 3x3m koji treba urediti. Prvi dan idealan je za uređenje štanda i upoznavanje drugih timova, jer narednih dana nema trenutka odmora od sudačkih intervjua, posjeta na štandu, robo igara.
Također, otkrili smo i mjesto gdje ćemo ručati - ulica puna “street food” kamiona. Mljac :)

Drugi dan ispunjen je sudačkim sastancima.
Natjecatelji u vrlo stisnutom roku moraju obaviti sastanke s nula tolarancije prema kašnjenju ili rastezanju vremena. Također, imamo priliku napraviti prve probne vožnje robota na stolovima za natjecanje. Vidjeli smo svjetsku premijeru nove FLL sezone i novog LEGO edukacijskog robota - SPIKE.

Treći dan je najuzbudljiviji.
Na rasporedu su vožnje robota za bodove. Svaki tim ima 3 pokušaja, a računa se najuspješniji pokušaj. Naša najbolja vožnja plasirala nas je na 53. mjesto, što je jedno mjesto iznad 50% svih natjecatelja ;) Najbolji timovi (iz Malezije, Kine i Italije), demonstrirali su robote koji skupljaju ogroman broj bodova tako što su brzi, precizni, imaju dobru strategiju i ono što se meni najviše sviđa - ponovljivost.
Tijekom cijelog dana imamo posjete sudaca i gostiju na štandu tako da ekipa mora biti stalno spremna za sva pitanja.
Suci u ovom trenutku nadopunjuju svoje zaključke od prethodnog dana.

Zadnji dan natjecanja prošao je vrlo opušteno.
Čeka se ceremonija podjele medalja, no organizator i proglašenje najuspješnijih timova. Zatvaranje festivala održat će se u Minute Maid baseball stadionu. Timovi rastavljaju štandove, pakiraju robote i materijale,druže se, fotkaju, izmjenjuju kontakte. Najuspješniji timovi u robotskim vožnjama imaju egzibicijske vožnje. Od kategorija ocjenjivanja tim 3geared je prepoznat kao najbolji ambasador FLL-a. Priznanje smo dobili zbog promicanja FLL-a u svojoj državi putem medija, društvenih mreža i osobnog sudjelovanja i prezentaciji na manifestacijama. Sudci su od 108 najboljih prepoznali koliko truda je ovaj tim iz jedne njima skoro nepoznate države dao u jako kratkom vremenu, te na koji način smo se organizirali i financirali za dolazak na ovu svečanost.
Za to je nagrađen “Judges award” nagradom.
Nakon ceremonije trofeja idemo na finale FIRST Robotics koje se održava na Minute Maid Park baseball stadionu.
Stadion koji prima 40.000 ljudi popunjen je do 1/3 kapaciteta samo s djecom koja su izašla s FLL natjecanja :).
To su natjecatelji iz FIRST LEGO Junior, FIRST LEGO League, FIRST Challange i FIRST Robotics natjecanja.
Tamo nam se obraćaju i važne osobe iz organizacije i znanstvenih organizacija - direktor LEGO Education-a, direktor FIRST-a, aktualni administrator NASA-e.
Osim govora gledali smo i super-atraktivne egzibicijske susrete najboljih FIRST Robotics timova.
Naša avantura u Houstonu bliži se kraju, još samo treba pospremiti kuću, pakirati stvari i krenuti na dug put nazad. U Zagrebu će nas dočekati naši najdraži :D

Vrijeme leti kad se zabavljaš
Ovo nam je bila najduža i najuzbudljivija FLL sezona.
U 12 mjeseci rada i zabave jako smo napredovali kao tim i puno puno toga naučili.
Iskustva i znanja ostati će nam za cijeli život :)

Puno hvala roditeljima koji su podržali svoju djecu u ovoj velikoj avanturi i pratili nas na putu, svim gostima u Gradionici koji su nas inspirirali i učili novim stvarima, donatorima koji su nam pomogli putem GoGetFunding kampanje, i organizacijama koje su nam pomogle:
Croteam
Span
Hrvatski Telekom
mStart
PBZ Card
HR.Pro
StrongWorks
PIS
Myistria
Megatrend poslovna rješenja
Poslovna inteligencija
Combis
Crvena Tipka
Luvis projekt
Concerto
Suma informatika
Studio Tom
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Posebno hvala organizatorima FLL-a na lokalnoj razini - Hrvatski robotički savez, i regionalni partner - Zavod Super Glavce.
Bez Vašeg entuziazma, rada volontera i sudaca ova igra nebi postojala.

BEZ SVIH VAS NE BI MOGLI OSTVARITI OVAJ DOŽIVLJAJ!

Više...

FIRST LEGO League 2019 na FERu

Državno natjecanje u FIRST LEGO League održalo se 19.1.2019. na Zagrebačkom FERu.
Gradionica se ove sezone odlučila voditi dva tima na natjecanje.
Oba su tima postigla sjajne rezultate te su "3geared" i "12 solutions" zauzeli 1. i 3. mjesto.
Bilo je napeto do zadnje stotinke.
Nadali smo se ali nismo mogli znati da će biti proglašeni između toliko pametne i nasmijane djece iz drugih timova.
I sav taj uloženi trud se višestruko vratio.

Tim 3geared je od same objave teme, na kraju prošlogodišnjeg regionalnog finala, radio na ovogodišnjoj igri.
Putovali su po Hrvatskoj kako bi upoznali stručnjake iz zadane teme, implementirali nov način rada u timu kako bi bili što efikasniji, i odlučili se izgraditi najambicioznijeg robota kojeg smo gradili u Gradionici.
Robot nije postigao željeni uspjeh, ali do regionalnog finala svakako će ga popraviti.
Ustvari, tu i je najveće zadovoljstvo jer smo se do sada svake godine najviše oslanjali na taj dio igre, a ove godine smo napokon zasjali u projektu i temeljnim vrijednostima.

12 solutions, je tim koji je nastao tek u listopadu 2018. i morali su ovu kompleksnu igru brzo savladati.
Većina drugih timova već imaju i po 3 godine iskustva, no kod njih je zasjao entuzijazam i hrabrost, te su nagrađeni visokim 3. mjestom.

Hvala svim sudionicima, svima iz organizacije FLLa, posjetiteljima i gostima.
Atmosferu koja se tamo osjetila ne možemo prenijeti ni s tisuću slika.

Više...

I ove godine poklonite znanje!

Stižu nam blagdani, a s njima i vrijeme darivanja. Ove godine bismo Vas željeli pozvati da svojoj djeci poklonite najvrijedniju stvar, a to je znanje stečeno kroz igru.

Zašto LEGO Edukacija?

Svi znamo onu vječnu blagdansku dilemu oko poklona za djecu. Mi bismo im željeli pokloniti nešto korisno, a oni bi najradije što zabavniju igračku. S LEGO Edukacijom dobivamo oboje. Djeca usvajaju nova i primjenjiva znanja, a to znanje usvajaju dok su zaigrani i potpuno udubljeni u temu koju obrađujemo. Strojevi koje izgrade bit će mnogo više od igračke – predstavljati će njihovo umijeće gradnje i znanje o tome kako svaki dio radi.
Razvoj vještina iz STEM područja nikad nije bio zabavniji i lakši!

Imat ćemo dva zanimljiva tečaja:
Jednostavni strojevi 7+ na kojem ćemo isprobavati strojeve poput katapulta i autića koji jure nizbrdicom...
WeDo 2.0 robotika 7+ na kojem se upoznajemo svim aspektima robotike - mehanikom i motorima, senzorima, programiranjem i interakcijom s okolinom.

Jednostavni strojevi 7+
Tečaj traje 3 dana od 2.1. do 4.1.2019., od 18:00 do 19:30
Graditi ćemo, testirati, uspoređivati i poboljšavati naše strojeve.
Grupe do 12 polaznika
Cijena 300kn
Kliknite poveznicu ako želite znati više o ovom tečaju.

WeDo 2.0 robotika 7+
Tečaj traje 5 dana od 7.1. do 11.1.2019., od 18:00 do 19:30
Upoznat ćemo se sa senzorima i motorima, kako ih programirati i napraviti stroj koji radi nešto korisno.
Ovaj tečaj odličan je uvodni tečaj za djecu koja u drugom polugodištu žele nastaviti pohađati u redovitom WeDo 2.0 programu.
Grupe do 12 polaznika
Cijena 400kn
Kliknite poveznicu ako želite znati više o ovom tečaju.

Radionice se održavaju u prostorijama Gradionice u Petrovoj 60, Zagreb.
Na tečaj nije potrebno ništa donositi.

Što je LEGO Edukacija?

LEGO Edukacija je program učenja koji se bavi predajom znanja iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Program je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta koja tek upoznaju pojmove iz tih područja. Polaznici se kroz njima poznatu "igračku" brzo uključuju u vježbe i na praktičan način upoznaju principe rada strojeva i sustava koji ih okružuju. Praktični rad je zapravo suština ovih učionica jer djeca aktivno primjenjuju stečeno znanje i tako usvajaju sadržaj predavanja. Za ugodan praktični rad možemo zahvaliti dobro odabranim i raznovrsnim elementima koje možemo naći u LEGO Education setovima za edukaciju koje koristimo na svim našim tečajevima. Ovisno o tečaju koristimo se računalima s ekranom osjetljivim na dodir ili tiskanim radnim listovima i uputama za izgradnju.
Više...

Ariane's Cup i tim 3geared

Mi smo tim 3geared, bavimo se FIRST LEGO League-om i jedan smo od timova koji predstavljaju Gradionicu. Ove godine tema FLL-a je Into orbit.
Zato smo otišli na Ariane’s Cup kako bismo se posavjetovali oko našeg projekta s ljudima iz svemirske industrije.

Dan 1.
Put na regatu.
Krenuli smo iz Zagreba prema Trogiru s 3 auta. Kad smo došli u marinu u Trogiru padala je kiša. Otišli smo provjeriti možemo li odmah otići na brod no rekli su nam da brod još nije spreman pa smo se smjestili u velikom šatoru s ostalima koji su čekali svoje brodove. Tamo su krenuli stavljati stolove i klupe pa smo im ponudili da ima pomognemo. Prihvatili su i s njima smo prenijeli sve stolove i klupe gdje su trebale bit. Kad smo završili s time kiša je prestala pa smo prošetali kroz rivu. Ukrcali smo se na brod u 19:00.
Taj dan smo upoznali Dominiquea. On je radio na raketnom gorivu i od njega smo naučili zašto je toliko skupo nositi stvari u svemir. Objasnio nam je kako radi raketno gorivo, reko nam je i objasnio zašto se svi motori na lansiranju pale odjednom (da mogu vidjet na vrijeme dali je sve dobro). Objasnio nam je i puno toga o građi goriva i procesu industrijske prerade goriva. Kad je Dominique otišao nazad na svoj brod malo smo razgovarali i zatim otišli spavati.

Dan 2.
Idući dan smo se ustali oko 7, doručkovali i upoznali smo Rafala. On je vlasnik Iceye kompanije koja se bavi satelitima. On nam je objasnio kako razvijati naš projekt dalje i dao nam nekoliko savjeta oko testiranja našeg rješenja. Rekao nam je da što prije krenemo graditi i da se ne bojimo mijenjati dizajn. Dao nam je još par ideja šta bi se moglo testirati i na koji način a da testiranje bude jeftino. Uz to nam je i pričao čime se oni bave. Rekao je da oni rade na slikanju Zemlje iz svemira i godine 2020 moći će slikati svaki dio zemlje svaka 3h. Slike će se moći kupiti što će koristiti mnogim firmama i državama. Spomenuli su nam i probleme koje oni imaju poput: velike razlike u temperaturama, zračenje koje nastaje zbog hlađenja i ometa rad računala skupih testiranja što otežava situaciju jer si ne mogu dopustit greške na svojim satelitima. Nakon što je Rafal otišao svi smo se spremili za plovidbu.
Uspješno smo isplovili. Dok smo još bili blizu marine naš mentor Ivan je izvadio vrećicu hrane koju proizvodi NASA za ishranu u svemiru. Svako je probao griz. Imalo je jako sladak okus i lomilo se kao kreda. Tijekom ostatka plovidbe imali smo problema sa povračanjem ali je kasnije Goran dao svoje tablete protiv povračanja. Nakon 4 sata vožnje brodom privezali smo se u marinu na Palmižani. Zatim smo otišli na plažu. Na plaži smo bili neko kraće vrijeme.
Kad smo se vratili upoznali smo Dirka. On radi u Airbusu i bavi se izradom kamera za Airbusove satelite. Od njega smo naučili bolje prezentirati nase zadatke i razgovarali u našem projektu. Uz to nas je naučio i da je Airbus vazan za ESU (zato što se oni bave recikliranjem vode i to je ESA-i jako vazno). Uz sve to jos nam je i bio reko kako u svemiru niked nije dosta vode pa uvjek recikliraju svaku moguću kapljicu koju mogu.
Na kraju njegovog posjeta smo održali zajednički sastanak s mentorom Josipom koji nam je tada krenuo objašnjavati kako podijeliti zadatke unutar tima. Nakon tog sastanka svi smo se družili. Odrasli su ostali na palubi pričati. Nas 3 je otišlo u brod igrati Mahjong, a ostali su otišli u svoje sobe spavati ili se igrali na mobitelu. Nakon nekog vremena svi smo otišli spavat.

Dan 3.
Doručkovali smo i zatim krenuli za otok Hvar. Tamo smo došli za oko 20 min plovidbe. Usidrili smo se blizu luke i s pomoćnim brodom došli na obalu. Razgledali smo Hvar i tvrđavu i krenuli nazad u Trogir. Kada smo se vratili u Trogir nastavili smo sastanak s Josipom od prošle noći. Tada nam je pomogao napraviti prvu podjelu zadataka. Poslije toga je naš skiper Mario otišao s broda. Svi smo se zabavljali jos 1h i onda otišli spavat.

Dan 4.
Zadnji dan izleta smo doručkovali, pospremili brod i spakirali se. Krenuli smo oko 12 prema Zagrebu.
Regata je bila jako zanimljiva i naučili smo puno toga vezanog uz svemirsku industriju i upoznali puno dragih ljudi koji su htjeli podijeliti svoje znanje s nama. Uz to smo imali puno slobodnog vremena i zabave.


napisao: Ivan H. (15)
Više...

Zapratite nas...

Gdje se nalazimo

Prijava